Svar:

Vad är ett “berättarexperimentarium”?

Vi kallar Balagan för “berättarexperimentarium”.  Med det menar vi att du kan experimentera med roliga sätt att berätta här.

Vad betyder Balagan?

Balagan betyder “kaos” på många olika språk, kanske framförallt på hebreiska. Vi tycker att kaos och oordning kan vara det mest inspirerande i världen - för av det kan man ju bygga sina egna ordningar och former. Med Balagan vill vi ösa in massa inspiration, genom aktiviteter och berättarverktyg  - som ni sedan kan skapa saker av.

Var på Stadsbiblioteket hittar jag Balagan?

På andra våningen finns vi! I den nya delen - den som kallas för "Ljusets kalender". Du ser Balagan så fort du kommer upp för trappan.

Var finns Balagan?

Balagan finns både här på webben, och på Stadsbiblioteket i Malmö. På biblioteket behöver du gå uppför trappan för att komma till oss. Sväng till vänster efter att du kommit in, och gå uppför trappen. Så ser du Balagan!

Vad är Balagan?

Balagan är en experimentell fantasivärld som består av många olika delar. Innovativa bokhyllor som gömmer böcker och media. En stor trädkoja i två plan. Överallt utmanas barnens sinnen med oväntade lösningar, och överallt finns litteratur och berättelser tillgängliga i olika former. Balagan stimulerar skapandet genom ett möte mellan ny teknik och spännande miljöer.

Tillbaka till toppen
Hur gör jag en Mixtory?

Du gör en egen  mixtoryberättelse genom att antingen klicka på de bilder du vill ha eller att dra bilderna till kanvasen. När du mixat ihop bilden av olika bilder kan du börja skriva din berättelse i det vita fältet bredvid bilden. Namnet på din berättelse skriver du i det vita fältet ovanför. Du kan lägga till sidor genom att klicka på plus-tecknet. Och du hittar dina olika sidor genom att klicka på flärpen ovanför. Där kan du klicka dig igenom sidorna. Spara din berättelse när den är färdig, och skriv ut som en bok!

Hur skriver jag ut min Mixtory-berättelse?

När du sparat din Mixtory så kommer du automatiskt till visningsläge i galleriet. Där kan du klicka dig igenom berättelsen och se att den blev som du ville. Under berättelsen hittar du länken "Skriv ut och gör till bok". Klicka på den. Berättelsen visas då som pdf och du kan spara eller skriva ut den.

Tillbaka till toppen
Vad är Wixi?

Detta är en plats där man får berätta om det man tycker allra mest om! Wixi tar vara på att många 9-12 åringar har specialintressen, och låter dem blomma ut. Namnet är taget från “wiki”, och Wixi har som mål att bli ett slags mini-wikipedia – fast ur barnens perspektiv. Wixi handlar också mycket om deltagande. Barnen måste samarbeta i forskarteam för att bygga upp sina wikipedia-sidor.

Hur går det till?

Basen för Wixi är dess forskarlabb. Som ny medlem kan man kika runt på de aktiva forskarlabben, och gå med i det labb man tycker verkar roligast. I labbet fnns en mall att fylla i, med fält där man kan infoga texter, bilder, och video. Varje gång man lägger till något får man poäng. I mallen kan man också skriva frågor, och göra quizzar. Besökare kan svara på frågorna och tjäna poäng.

Hur startar jag ett ämne?

Det finns en lista med kategorier och möjliga ämnen. Vissa ämnen är rena påhitt – påhittade ord som “frökliteterna” eller “brandsprängare”, eller roliga ämnen som “obesvarade frågor”, “dåliga skämt” eller “blind rättvisa”, medan andra är mer faktainriktade som “Justin Bieber”, eller “Grekland”. Tanken är inte att allt i Wixi ska vara sant, tanken är att det ska föda tankar om sanning – och om källkritik.

Du startar ämnet genom att klicka på det och sedan klicka på "gå med i labbet", och sedan "redigera". Nu kan du börja skriva om ditt intresse!

Vill du starta ett nytt ämne som inte finns? Prata med oss bibliotekarier, så kan vi lägga till det!

Tillbaka till toppen
Vilka bilder får man använda?

Det här med bilder och internet kan vara trixigt. Du kan inte ladda upp vilka bilder som helst, eftersom den som tagit bilden också äger den, även när den ligger på internet. Om du vill lägga upp bilder på tex Wixi behöver du veta att du får lov att använda bilderna.

Länkar till sidor som du kan använda bilder från:

oldbookillustrations.com >>

scx.hu >>

Wikimedia commons >>
Lista på massor av sajter med gratisbilder >>

När det gäller gamla bilder kan det vara enklare. I Sverige behöver den som tog fotot eller ritade bilden varit död i 70 år. I USA

oldbookart.com >>

Hur blir jag medlem?

Du behöver registrera dig för att medlem i Balagan. Balagans medlemmar kallas “medborgare”. För att bli medborgare går du till startsidan och klickar på “bli medlem”. Sen fyller du i alla fält och klickar “spara”. Det kan vara bra att ha en mailadress, men behövs inte. De viktigaste fälten att fylla i är de med röd stjärna.

Tillbaka till toppen
Hur röstar man i Balagan?

När det finns 5 stycken förslag i ett Balagan-ämne blir det val! Då kan du klicka på "Rösta" för att se alla förslag och rösta på det du tycker ska vinna. Du får poäng för att rösta, och ännu mer om ditt förslag skulle vinna. Lycka till!

Tillbaka till toppen
Hur tjänar man poäng?

Här på webben tjänar du poäng på allt möjligt - till och med när du skriver meddelande till dina kompisar! Mängden poäng är olika. Vi tänker att ju mer tid och energi något tar - desto mer poäng är du värd! Därför kan det till exempel ge massor av poäng att göra en film - medan det ger lite mindre att skriva en dikt, eller lägga till en vän.

Tillbaka till toppen